Wat Is Thanatopraxie Of Lichte Balseming? Ansata

Wat is thanatopraxie of lichte balseming?

In de buurlanden wordt thanatopraxie al tientallen jaren op grote schaal toegepast. Echter zijn thanatopraxie behandelingen in Nederland pas gelegaliseerd sinds 2010. Het is daarom ook niet raar dat veel Nederlanders er nog niet bekend mee zijn.

Een andere term voor thanatopraxie is “lichte balseming”. Het woord “balsemen” is vooral bekend vanuit Egypte, maar ook van de wetenschap. Het doel van balsemen is om het lichaam van een overledene voor een lange tijd te conserveren. Echter wordt de overledene bij thanatopraxie slechts voor tien dagen geconserveerd. Na deze tien dagen gaat het ontbindingsproces weer van start. Vandaar de term “lichte” balseming.

Hoe gaat de behandeling in zijn werk?

Tijdens de lichte balseming wordt er een conserverende vloeistof ingebracht in het adersysteem van de overledene. Ook worden alle lichaamseigen vloeistoffen onttrokken. Het is belangrijk dat de conserverende vloeistof goed verspreid wordt door het hele lichaam. Doordat het hart niet meer klopt, wordt de vloeistof niet rondgepompt. Door het lichaam zachtjes te masseren tijdens de behandeling wordt de verspreiding van de vloeistof gerealiseerd. Vervolgens kan de overledene, indien gewenst, door de familie verzorgd en gekleed worden.

De voordelen van lichte balseming

Het natuurlijke ontbindingsproces wordt tijdelijk stilgelegd door middel van de lichte balseming. Daardoor gaat het uiterlijk van de overledene minimaal achteruit en blijft de overledene er natuurlijk uitzien. Doordat het ontbindingsproces stilgelegd wordt, is er geen koelinstallatie nodig. De overledene neemt de kamertemperatuur aan, waardoor hij of zij niet zo koud aanvoelt. Ook op warme zomerdagen is de koelinstallatie niet nodig. Je hoeft je dan ook geen zorgen te maken over snelle achteruitgang van het lichaam. Tevens kan op koude winterdagen kan de verwarming gewoon aan, waardoor je niet in de kou hoeft te zitten.

Uiterlijke veranderingen door eventuele ziekte kunnen door middel van thanatopraxie vervagen of geheel verdwijnen. Ook verdwijnen veelal de donkere vlekken rond de oren en de handen. Het lichaam van de overledene neemt de natuurlijke lichaamskleur aan.

Thanatopraxie neemt de zorgen over het verloop van de opbaring weg. Zo kunnen nabestaande in alle rust afscheid nemen van hun dierbare. Dat is wel zo fijn.

Rens de Peijper

Thanatopracteur

De kosten van thanatopraxie

Het is niet mogelijk om een vast bedrag te noemen voor een behandeling. Dit komt omdat elke behandeling heel persoonlijk is.

Bij Thanatopraxie Rens de Peijper wordt een starttarief van €535,00 gehanteerd. Dit bedrag dekt een behandeling van 2 uur, wat de gemiddelde behandelingsduur is. Echter is het mogelijk dat de behandeling langer duurt. De behandelingsduur is onder andere afhankelijk van de doodsoorzaak en hoe lang na het overlijden de lichte balseming plaats vindt.

Zoals uitgelegd is er na de thanatopraxie behandeling geen koelinstallatie, bedkoeling of kistkoeling nodig. De kosten voor het huren van koelapparatuur is vaak ongeveer gelijk aan de kosten van de thanatopraxie behandeling. Echter neemt thanatopraxie veel zorgen over de opbaring weg, wat onbetaalbaar is.

Is de vraag “Wat is thanatopraxie?” nog niet helemaal beantwoord of heb je andere vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.