Cursus
Risico's bij opbaren onder controlena het volgen van deze cursus worden 18 PE punten toegekend
Het lichaam start direct met ontbinden na overlijden. Het verloop de opbaring van de overledene kan als gevolg van ontbinding anders lopen dan gewenst. In het ergste geval kiest de uitvaartleider ervoor om de kist tijdens de opbaring te sluiten, doordat de overledene niet meer toonbaar is. Nabestaanden krijgen daardoor geen kans om afscheid te nemen van hun dierbare. Echter is juist een mooi en warm afscheid een belangrijk onderdeel van de rouwverwerking. Het is daarom belangrijk dat de opbaring en uitvaart zorgeloos verlopen.
Het verloop van de opbaring
Uitvaartleiders krijgen vaak te maken met overledenen die bijvoorbeeld
- ziekten hebben gehad;
- veel medicijnen hebben gebruikt;
- langdurige in het ziekenhuis hebben gelegen.
De opbaring kan als gevolg van deze factoren ongewenst verlopen. Zo kunnen medicijnen de cellen in het lichaam van de overledene erg hebben verzwakt of beschadigd. Ook kunnen bacteriën zich al in het lichaam hebben verspreid. Zij kunnen zich makkelijk door het lichaam verplaatsen, waardoor ontbinding snel verloopt. Zelfs het lichaam koelen met de bedoeling de ontbinding te remmen kan onvoldoende zijn.
Vroegtijdig sluiten van de kist heeft veel impact op nabestaanden, omdat zij hierdoor slecht of zelfs geen afscheid kunnen nemen. Het is fijn als je als uitvaartleider de risico’s bij opbaren en het verloop van de opbaring van tevoren goed kunt inschatten. Zo kan jij op deze factoren anticiperen en heb je de opbaring onder controle. Om je hierbij te helpen, bieden wij de cursus ‘Risico’s bij opbaren onder controle’ aan uitvaartleiders.
De uitvaartleider kan na het volgen van de cursus de volgende vragen beantwoorden:
- Hoe kun je van tevoren inschatten hoe de opbaring zal verlopen?
- Hoe kun je vroegtijdig sluiten van de kist voorkomen?
- Welke maatregelen kun je nemen om een opbaring toch goed te laten verlopen?
De cursus begint met de biologie van het menselijk lichaam. Zo gaan we in op hoe het lichaam functioneert tijdens leven en wat er gebeurt na overlijden. Vervolgens behandelen we de meest voorkomende ziekten en risicofactoren voor een opbaring. We gaan interactief in op
- hoe je ziekten en risicofactoren kan herkennen;
- de gevolgen van ziekten en risicofactoren op het verloop van de opbaring;
- hoe je kunt anticiperen op de gevolgen van ziekten en risicofactoren.
Tijdens deze cursus leer je niet alleen hoe je invloeden van factoren als ziektes, medicijnen of de omgeving op het verloop van een opbaring inschat. Ook leer je communiceren met familie over de overledene met betrekking tot de opbaring. Zo leer je
- de juiste vragen stellen, waarmee je risico’s bij de opbaring kunt achterhalen;
- hoe je nabestaanden kan voorbereiden op een potentieel verloop van de opbaring;
- adviseren over verschillende manier van opbaren, zoals thanatopraxie of koelen;
- hoe je thanatopraxie kunt voorstellen als noodzakelijke manier van opbaren, zodat vroegtijdig sluiten van de kist voorkomen kan worden.
Na bijwonen van de training ontvang je een certificaat van deelname